tirsdag 31. desember 2013

Jul



Det som overrasket meg med årets julekveld, er hvor koselig vi fikk det selv om vi bare var to. Dagen begynte, tradisjonen tro, med frokost i pysjamas til verdens koseligste film: Tre nøtter til Askepott. De fikk hverandre i år også: yokatta. Davids første møte med den tsjekkoslovakiske, norsk-dubbede filmen fra 70-tallet gikk svært bra, og tradisjonen lever dermed videre. 


Da askepott var ferdig, innså vi at det bare var å sette i gang med lunsjforberedelsene, for å rekke å klemme inn all julen vi hadde planlagt. 

La oss reise tilbake i tid et lite øyeblikk til Lille julaften:
Ny tradisjon ble innført: Pizza og Star Wars (Japansk dubb. «Omae no chichi wa washi da!»)


De hadde ikke Tomtegløgg på “konbini’en” (convience store = conbinience = konbini), så da måtte vi lage selv. Oppskrift: putt alt som lukter jul i en gryte. Kok inn. Kjøl over natten.


Blipp blip, swooooosh (tidsmaskinlyder), så har vi reist tilbake til julaften.
Slik ble resultatet av gløggprosjektet, i kombinasjon med riskokergrøt. 


Advarsel: videre gløggoppskrift vil nok plage noen (gløggconnaisseurer) og glede andre (avholdsmennesker). Oppskrift fortsettelse: Sil ut kryddervann og kok opp sammen med rødvin. Kok lenge. Tilsett mer honning hvis sur. Tilsett enda mer honning hvis fortsatt sur. Og presto. Gløgg. På en måte. Det var selvfølgelig også mandel i grøten, og hvem tror du fikk den?

Ho ho ho!

Hei, vent litt. Ja ja, alle ska få.

Etter lunsj tok vi en tur til butikken (må jo få litt frisk luft) for å kjøpe de siste ingrediensene til julematen. Dessuten var det en helt vanlig arbeidsdag, så alt var åpent. I Japan er 23. desember nasjonal fridag fordi det er keiserens fødselsdag, men julaften og første og andre juledag er helt vanlige arbeidsdager. Vi bestemte oss for å ta fri 24. og 25. for å ha litt juleferie sammen.
Pinnekjøtt kom vi på 8 uker for sent at vi ville lage og ribbe mangler vi essensielt utstyr til, så årets julemiddag ble indrefilet med soppsaus og grønne venner.



Til dessert ble det tradisjonell Kurisumasu keki. 

Seee, en liten nisse på kaken. Hihi.
 David, er du klar for litt kake?
Ja?

Nei? Vente litt kanskje? ok.

Vi tok like greit pakkene først. Julekroken før:

Og etter oppakking:
Yogamatte, julehefter, flanellsengesett, japansk tekanne, toalettveske, håndkle, genser, star wars-modeller, meltykiss-sjokolade. (puh).

Selvutløserhjelp.
Se hva jeg har fått!
David ga meg en tradisjonell japansk støpejernstekanne. Designet er typisk fra naboprefekturen Iwate.
Til slutt hadde vi til og med litt plass til kake. Av en eller annen grunn fulgte det med lys.


Til dere som lurer så er japansk Christmas Cake stort sett en bløtkake med jordbær. Vår trofaste venn "Cooking with dog" har selvfølgelig oppskriften for de som vil prøve seg ;) Vår kake ble kjøpt på Fujisaki (department store: på japansk: depaatå), så det var ekte juksekake. Men god var den i alle fall.
 
Så sånn ble vår jul i år.
I kveld er det nyttårsaften og planen er å dra til Hachiman shrine rundt midnatt. Der samles haugevis av folk for å be om et godt nytt år for seg og sine familier. Så drar vi til Tokyo i morgen og tilbringer resten av ferien vår der. Oppdateringer om nyttår og Tokyo kommer i neste innlegg. 

Spørsmål? Kommentar? Oppfordring? Ikke nøl, kom med det! 

 God jul fra oss!


3 kommentarer:

  1. Så utrolig koselig! Dere har til og med pyntet dere! Kudos!!! :)

    SvarSlett
  2. Er det ikke herlig - det blir jul alikevel! :D Takk for det gamla, kjære venner. Tenker og snakker mye om dere. Klem fra Tasta

    SvarSlett
  3. Herlig hvordan dere klamrer dere til tradisjonene! Gøy lesing:-)

    SvarSlett

Kommentarer mottas med glede! Husk å legge igjen navnet ditt :)